De moed van imperfectie

Ken je het boek? De moed van imperfectie, van Brené Brown? 

Het boek kreeg ik jaren geleden van mijn leidinggevende. Ik heb zelden zoveel ezelsoortjes in een boek gevouwen. Feest der herkenning!

Het allermooiste aan het boek vind ik hoe Brené Brown eenieder aanmoedigt om perfectionisme te laten varen, stress als levensstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. 

Tijdens The Women Project en meerdere coachingstrajecten, dacht ik aan het boek. En dat was niet voor niks. 

Het viel me op dat veel vrouwen (en ongetwijfeld ook mannen), echter deze week zag ik het vooral bij vrouwen, dus vandaar deze insteek: aan zichzelf twijfelen, zichzelf niet de moeite waard vinden en twijfelen of datgene wat ze willen, ze ook echt kunnen. Kortom: het thema “ben ik goed genoeg” zag ik op veel momenten terug.

Het merendeel van ons heeft een lijst aan voorwaarden:

Ik ben pas goed genoeg als ik 10 kilo afval
Ik ben pas goed genoeg als mijn bedrijf succesvol is
Ik ben pas goed genoeg als ik kan leven van mijn kunst / mindfulness / healings / yoga
Ik ben pas goed genoeg als ik niet meer drink.
Ik ben pas goed genoeg als ik … (vul zelf maar in)

Deze week realiseerde me hoe ik dit jarenlang heb gedaan. En af en toe nog steeds doe.

Jawel, deze coach faalt ook af en toe heimelijk. Maakt onhandige fouten. Staat op en gaat weer verder.

En dat is niet erg: want daar leer ik van.

En precies dat is mijn kern van deze blog:  Je mag leren. Fouten maken. En voor sommige levenslessen is het nodig dat je op je bek gaat. Dat is niet erg. Je kunt immers weer altijd terug naar start gaan. Opnieuw beginnen.

Ook jij mag je tranen laten, als je het even niet meer weet. 

En hoe cliché ook: zoals je moeder jou een kus op je knie gaf, als je van je fiets af was gevallen, zo heb jij nu ook mensen nodig die jou een kus geven als je van je spreekwoordelijke fiets dondert. 

We hebben allemaal liefde en support nodig. 

Je hoeft niet aan allerlei voorwaarden te voldoen. Ook als je heimelijk faalt ben je goed genoeg.

Je bent het waard om liefde te ontvangen. En erbij te horen.

Nu. Op dit moment. Zoals je bent.

The Women Project was deze week een groot succes. We gaan het zondag 2 juni om 14.30 uur herhalen. En we zouden het fantastisch vinden als jij erbij ben.
Zoals je bent.

Ook als dat betekend dat je op dit moment in de put zit, een droom hebt en geen idee waar je moet beginnen.
Ook als jij je bedrijf al stevig hebt staan.
En ook als je net van je fiets bent gedonderd.

Samen kunnen we van elkaar leren.
En in jouw kwetsbaarheid zit je grootste kracht.

Deel dit bericht