Goede voornemens

Onderzoek toont aan dat bijna de helft van de volwassen Nederlanders een voornemen maakt dat erop gericht is ergens mee te stoppen. Dit terwijl we juist gelukkiger worden als we ons focussen op dingen die we wél graag zouden willen. Daarom wil ik je vragen nog eens te kijken naar jouw voornemens voor 2020. En meteen aan het werk te gaan. Formuleer je voornemen positief en deel deze op social media met #changeyourstory.

Want juist het delen van je nieuwe doelen zorgt ervoor dat mensen in je omgeven je er ook bij kunnen helpen, waardoor de slagingskans groter wordt.

HOE KUN JE ER NOU VOOR ZORGEN DAT GOEDE VOORNEMENS WÉL SLAGEN?

Het belangrijkste is dat je stopt met je focussen op wat je niet meer wilt in je leven. En dat je gaat focussen op wat je wél wilt. Daar krijg je gelijk meer energie van.

  • Welke ervaringen wil je hebben het komende jaar?
  • Hoe wil je je voelen?
  • En hoe kun je dát formuleren?
  • Op een positieve manier?

Een paar voorbeelden van mijn plannen voor 2020:

1 .    Consuminderen – sparen voor mooie ervaringen i.p.v. spullen

Een tijdje terug postte ik over het boek van Dennis Storm – Weg Ermee. Ik ben een groot fan van zijn boek. Waarin hij ervoor pleit om meer te leven alsof we op reis zijn. Kortom: minder spullen.  Meer aandacht voor elkaar: spelletjes spelen. Romantiek. En: toerist in eigen land – dus: meer nieuwe dingen proberen!

Meer nieuwe dingen proberen betekent niet altijd dat dit veel geld hoeft te kosten. Je kunt ruimte in huis maken door spullen die je niet meer gebruikt online te verkopen. Maak daarvan een spaarpot en ga daarmee iets leuks doen. Je kunt echt alles verkopen: kleding, apparatuur, oude telefoons, meubels, lampen, posters, boeken, eigenlijk alles dat je nooit meer zal gaan gebruiken.

2. Mediteren en yoga beoefenen

Als er iets is wat me in een flow state brengt, is het wel: meditatie en yoga. Yoga brengt me in contact met mijn lijf, ik stem beter af op mezelf en weet beter wat ik wel en niet wil. Meditatie helpt me om mijn gedachten niet te serieus te nemen. Meer in het hier en nu te zijn. Kortom: Minder stress. Meer flow!

3. Vaker nee zeggen.

Vaker nee zeggen is mijn grootste valkuil. Ik wil teveel. In te weinig tijd. Dus: mooi aandachtspunt voor mezelf. Waarom ik moeite heb met “nee” zeggen?  Ik heb bij nee zeggen al gauw last van een schuldgevoel dat naar boven komt, omdat ik mensen liever niet teleurstel. Daarom formuleer ik het liever tot ‘Kiezen voor mezelf’. Als ik daaraan denk is er geen sprake van schuldgevoel, wel van zelfliefde.

4. Blij zijn met de kleine dingen

Vaker positief zijn begint bij dankbaar zijn voor de kleine dingen. Een warme kop chocomelk. De eerste krokussen in de lente, die maken me zo blij. Een goed gesprek. Verbinding met anderen. Welke kleine dingen maken jou blij?

5. Meer gedaan krijgen

Ben je een uitsteller (net als ik)? Focus je dan niet op stoppen met uitstellen, maar op de uitkomst die je voor ogen hebt. Bedenk hoe je je voelt als het straks gelukt is. En stel jezelf de vraag waaróm je dit eigenlijk wilt? Dat voelt heel anders dan het moeten van jezelf.

Wil je echt meer tijd? Ga dan bewuster om met social media.  Er zijn een paar dingen die helpend zijn:

  1. Zet al je notificaties uit. Dat betekent dat je geen rode balletjes meer ziet. Zo check je al veel minder je telefoon.
  2. Zet je telefoon, wanneer je niet gestoord wil worden even in vliegtuigmodus.
  3. Verplaats veelgebruikte apps op je telefoon naar een paar tabbladen verderop. Of ‘verstop’ ze in een apart mapje.
  4. Leg je telefoon buiten het zicht als je aan het werk/ studeren bent. Je zal hem veel minder vaak willen pakken.

Kortom: meer tijd. Minder verslaafd.

Ik vond het ontzettend leuk om deze lijst met goede voornemens samen te stellen. Heb je iets gelezen waar jij je wel in kunt vinden? Of wil je hier nog dingen aan toevoegen? Laat het me weten in de reacties hieronder. En veel succes met het maken van nieuwe herinneringen en ervaringen!

Ik wens je een super mooi 2020. Waarin je je voornemens waar mag maken!

Change your story!

Deel dit bericht