Go with the flow?

Via www.themeproject.nl/ask-me kun je me een vraag stellen. Deze week kreeg ik een hele leuke vraag binnen over flow! In onderstaande blog deel ik mijn antwoord graag met je!

Hoi Ilse,

Je hebt weleens zo’n dag dat alles meezit. Voor je gevoel kan je heel de wereld aan. Alles wat je hebt gepland, voer je uit en je hebt ook nog tijd over voor jezelf. Je eet gezond, beweegt voldoende en als je in de spiegel kijkt verschijnt er zelfs een glimlach. Wat leuk! Je krijgt een lief appje van een goede vriendin die je al lang niet meer hebt gesproken. Je bent voor alles dankbaar en houdt dit dagen vast.

Yeaaah wat een goede ‘flow’!

Na al een paar keer te hebben gesnoozed, sta je op. Pfffff geen zin om eruit te komen, bah ook nog eens zo’n drukke dag op mijn werk. Omdat je al te laat uit je bed bent gekomen, sla je het ontbijt over en heb je al helemaal geen zin om te fietsen. Op je werk doe je alleen de dingen die écht moeten gebeuren en de rest schuif je door naar volgende week, dat komt dan wel… Als je thuis komt zeg je het sporten voor die avond af en plof je met een chocoladereep op de bank. Bah wat een shit dag!

Ik vraag me af: Hoe ontstaat dit verschil in mijn humeur en energielevel voor die dag? Ligt het aan de stand van de maan? Mijn vrouwelijke cyclus? Energie van anderen om me heen? Het weer? Voeding? Of zit er ongemerkt iets te wringen bij me?

En kan ik dit zelf beïnvloeden? Ik heb namelijk het gevoel dat ik er maar weinig invloed op heb. Wat zou het toch fijn zijn als ik er wat meer grip op zou hebben!

Wat leuk zo’n vraag! FLOW is onze natuurlijke aangeboren zijnsstaat. Maar die raakt naar mate we ouder worden meer een meer bedolven onder allerlei conditioneringen.  Kijk maar eens naar kinderen! Zij bevinden zich vaak in flow staat!

De dagen dat je met je verkeerde been uit bed stapt. Heb je dan weleens bij jezelf afgevraagd waar dit door komt? Is er een meeting waar je tegenop ziet? Is je agenda wellicht te druk en neem je te weinig rust?

Mijn ervaring: stiekem weet je heel goed van binnen wat goed voor je is. Maar soms vergeet je dat, of ben je er even vanaf vanwege gebeurtenissen om je heen. Maar vooral vanwege je onbewuste gedachten over een situatie.

Gelukkig zijn is de ervaring van wat je bent, ongelukkig zijn is de ervaring van wat je gelooft.

De grap is dat je het eigenlijk al schrijft, je staat al op in mineur: “pffff zo’n drukke dag op het werk!“ En wat doe je? Snoozen. Je ontbijt overslaan. En die fiets: vandaag maar even niet.

Kortom: je ligt nog in bed, maar bent in gedachten al bezig met de drukte van de dag. En de grap is: je bent nog niet eens op je werk! Zie je hoe het werkt?

Het is dus niet zo gek dat jij al uit flow bent. Je leeft totaal niet in het moment.

Mijn tip aan jou? Sta even stil. Het wordt ongetwijfeld een drukke dag. Maar hoe kun jij deze zo aangenaam mogelijk laten verlopen? Neem je tijd. Kom eerder je bed uit in plaats van later. Zie de dingen zoals ze zijn. Je kunt namelijk ook in flow blijven met een drukke dag voor je.

Wat je kunt doen? Mediteer bijvoorbeeld in de ochtend en neem de rust voor jezelf. Je gaat de effecten snel merken. Luister naar de signalen van je lijf: als het echt druk is: kun je dingen anders organiseren? Stel prioriteiten!

En als laatste: blijf lief voor jezelf. Juist als het druk is, is het wijs om goed te ontbijten. Chocolade kan zeker helpen. Maar waarschijnlijk heb je over de hele reep geen goed gevoel. Verwen jezelf met een stukje. En ga daarna even wandelen. Want ook beweging hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Wist je trouwens dat wandelen een activiteit is die beide hersenhelften in balans brengt? Ook goed voor flow! Dus ga wandelen in je pauze.

Flow kost eerst meer moeite, maar ik beloof je, als je ernaar handelt, levert het je echt meer op!

Laat je me weten hoe het is gegaan?

Liefs,

Ilse

Geen reactie's

Geef een reactie