Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Als ik de mensen in mijn praktijk vraag waar hun talenten liggen volgt niet zelden een “uuuh…”

Oorzaak: We hebben geleerd dat we hard moeten werken om in ons levensonderhoud te voorzien. We hebben geleerd goed te zijn op school. Hoge cijfers te halen. We streven te vaak naar doelen die buiten ons liggen. Of naar perfectie in een buitenwereld die geen wezenlijke vervulling geeft. Vaak ligt er ook valse bescheidenheid onder: ik ga toch niet zeggen waar mijn talenten liggen?

Niet zelden zie ik mensen ongelukkig in een baan. Ook in de top van het bedrijfsleven zie ik de struggle. De financiële positie is vaak nog lonend maar dat blijkt op lange termijn niet genoeg. Of men komt er na 25 jaar achter dat die carrière ladder toch echt tegen de verkeerde muur staat.

Niet verwonderlijk. Veel mensen staan niet wezenlijk stil bij de vraag: hoe kan ik van dienst zijn met mijn talenten? Wat zijn eigenlijk mijn unieke talenten? Oftewel: how can I be of service?

In mijn ogen leggen we te vaak nog te veel de waarden buiten onszelf. Zoeken we te veel naar dingen buiten ons. In plaats van de spiegel op onszelf te richten. We vragen in 360 graden feedback modellen in onze omgeving naar kwaliteiten. We vergeten naar binnen te kijken. Want dat waar we goed in zijn, is niet persé waar we ook blij van worden.

Bovendien: als jij een kei bent in plannen en organiseren omdat bijvoorbeeld een van je ouders wegviel in je jeugd, is het nog maar de vraag of je er zo goed in bent, of dat je het noodgedwongen bent geworden. Kortom: mogelijk werk je al een tijdje vanuit overleving. Zie later: de burn-out.

Dan is het tijd voor een burn-in, zeg ik weleens. Laat het licht maar eens schijnen op je binnenwereld. Stop maar eens even met zoeken naar antwoorden buiten je. Vaak is het antwoord waar je naar zoekt veel dichterbij dan je denkt. Niet zelden ligt het antwoord zo voor je neus, is het zo gewoon voor je dat je het niet ziet.

Ik zie ook veel mensen in mijn praktijk een opsomming van kwaliteiten geven waar ze goed in zijn. Als ik doorvraag: van welke dingen waar je goed in bent word je ook echt blij? En welke behoefte vervul je daarmee? Dan zie ik vaak dat het even stil wordt. Of blijven er van de 10 kwaliteiten 2 talenten over. Welke behoefte ze kunnen vervullen met dit talent: geen idee.

Gelukkig brengt het vaak veel inzicht als we op dit punt belanden. In waarom men tot dit punt is gekomen, waarom men vast is gelopen. Gaandeweg ontstaat er een beeld van hoe het anders of beter kan. Met meer gemak en plezier!

 

Want waarom zou jij niet mogen doen waar je blij van wordt? Waarom mag jij jouw unieke talent niet delen met de wereld? Dat is toch zonde!

 

Pak je pen op

Zo zei iemand uit mijn netwerk laatst tegen me: “wanneer pak je je pen weer op Ilse. Ik geniet altijd zo van je schrijven”

Damn! Dacht ik. Mijn pen oppakken. Dat heb ik stiekem gemist! Door een combinatie van factoren verdween het even naar de achtergrond. Note: ik ben dol op lezen en schrijven. 4 jaar was ik, toen ik het kon. Ik leerde het mezelf aan. Ik geloof dat dat een uniek potentieel van mij is.

Daarnaast houd ik van dansen. Voor de lol! Maar ook als leefwijze: ik gun mensen dat ze dansend door het leven kunnen gaan. Dansen is een vorm van uiten. Jezelf uiten op allerlei manieren vind ik heerlijk en ik gun het anderen dat ze zich op hun unieke creatieve wijze kunnen laten zien. Of dit kunnen integreren in hun leven. Daar krijg je energie van!

Jij mag doen waar je blij van wordt 🌟

In mijn werk als coach, trainer en ondernemer kan ik een boel van mijn natuurlijke talenten kwijt. Dat is een combi die voor mij blijdschap creëert. Gaandeweg werd me steeds duidelijker waar ik mijn plezier uit haal: mensen bewust maken van hun natuurlijke potentieel.

I believe

Ik geloof dat er iets is wat je beter kunt dan iedereen ter wereld en aan elke unieke uiting van dat talent is een unieke behoefte gekoppeld. Kun je deze twee aan elkaar koppelen dan zit daar “je sparkle”, “je vonk”, dat stuk wat overvloed creëert in je leven.

Je talenten gebruiken om een behoefte te vervullen is het mooiste wat je kunt geven en ontvangen. Het is de sleutel naar een poort die je laat leven vanuit een andere staat van zijn.

Als je bij The Me Project komt, gaan we er naar op zoek, naar je natuurlijke kwaliteiten. Ik geloof namelijk als je deze inzet voor de wereld dat je dat op een manier kunt doen die je weinig energie kost en die je veel vrolijkheid en levendigheid brengt.

Van helen naar spelen!

In mijn ogen zoeken we in coaching en therapie te vaak nog alleen naar onze wonden. Dat is helend. Maar vergeet ook niet te zoeken naar de wonderen! Leer spelen! Eer jezelf en je systeem ook voor al het moois wat je hebt meegekregen!

Zoek de lichtpuntjes. Die zijn er altijd. De zaken waar je blij van wordt, waar je hart sneller van gaat kloppen! 🌟

Die zijn er. En als je die leert volgen, vertrouwen en in te zetten, wordt je leven leuker. Fijner en plezieriger. Op alle vlakken. 

Dus waar wacht je nog op?

Blijf je hard werken? Of gun je jezelf de tijd om stil te staan en ga je “hart werken?” Ga je de lichtjes volgen? Het antwoord vind je in jezelf. Dus kijk nog even in de spiegel. 

Want Spiegeltje Spiegeltje aan de wand, jij bent met al jouw unieke talenten, sowieso de mooiste van het land! 

Liefs,

Ilse

 

#change.natural

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *