Switch your perspective

Vanochtend belde ik een vriendin met de volgende mededeling: “Shit man, ik zit weer even in zo’n angstig gevoel, dat alles weer perfect moet en ik vind geen inspiratie om te schrijven.” Vanuit de stilte komt er een heerlijk antwoord: “Lieve Ilse, begin dan daarover te schrijven!”  Vervolgens schiet ik in de lach.

“Jaaaaaa, simpel!” riep ik. Ik was weer even vergeten hoe het simpel kon.

Ik heb een verslavend mechanisme. Wat ik graag aan jullie laat zien. In mij zit een sterke basisovertuiging: “Ik ben niet goed genoeg.” Daar overheen zit een sausje: “Je moet succesvol zijn” en “Je mag geen fouten maken.”
Vanuit daar ontpoppen zich in mij twee opties:

  1. “Nou, dan begin ik er maar niet aan omdat het resultaat toch niet goed genoeg is.”
    Met andere woorden: uitstel.
    Of:
  2. “Ik maak het perfect af en ben dan bang dat anderen het niet goed genoeg vinden.”
    Het basisgevoel: diepe angst. Om niet goed genoeg te zijn.

Een heerlijke vicieuze cirkel. Want welke kant ik ook op ga: ik ben nooit tevreden. Het is bijzonder ineffectief.
Als kind, had ik het al. Maanden geoefend op een dans en wanneer ik het podium opging: faalangst! Ik werd bang om een fout te maken! Dan wilde ik het liefste niet op het podium gaan staan.

Mijn danslerares hielp me door een aapje te kopen. Deze mocht ik aan een ketting dragen. Als ik bang werd, mocht ik mijn zorgen aan het aapje geven. Het aapje zou me beschermen. Nu bescherm ik mezelf door hulp te vragen en helpt de stem van mijn vriendin me uit dit mechanisme te stappen. Dat mechanisme wat bang is om fouten te maken. En simpelweg op dat moment niet kan genieten van wat er is!

Zodra ik mijn brein doorzie, komt het plezier weer terug. Dit keer door de liefdevolle stem van een vriendin. Een kleine aanmoediging. Een soort aapje. Wat zegt:

“Stil maar, het hier en nu is goed.”

Er komt weer een lach op mijn gezicht. Maak voor mezelf een heerlijke cappuccino en nestel me met mijn laptop op de bank. Kaarsjes en een muziekje. Binnen no time, staat het verhaal op papier.

Ineens is het weer goed. En goed genoeg!

Deel dit bericht