Zelfcompassie

Ik wilde afgelopen week een blog schrijven over mijn mindfulness week. Maar het liep anders. Het liep in mijn leven helemaal anders dan verwacht. En dat kan.
Dat mag.

Dus dit keer geen posts over duurzaam geluk, meditatie op een steen of iets anders. Vandaag een post over de realiteit: ik voel me rot. Ik zit midden in een relatiecrisis en dat vraagt me om nog dieper naar binnen te keren en me af te vragen wat ik werkelijk wil. Wie ik ben. Ik dacht dat ik het nu toch wel zo’n beetje gehad had. Of dat ik het nu toch wel wist. Maar niets bleek minder waar.

In deze week zie ik 100 zelf-verbeteringsprogramma’s voorbij komen op internet. Waar ik het eerst mooi vond (serieus, ik heb er zelfs een gevolgd!), merk ik dat het me nu stoort. Ik stoor me aan teksten als: 365-dagen-succesvol. Waarom? Waarom pleiten we ervoor en streven we ernaar elke dag succesvol te zijn? Wie verzint dat?

Ik kreeg vorige week nog een enquete van een vriendin of ik even haar kwaliteiten wilde beoordelen. Ik heb het niet gedaan. Ik ken mijn vriendin. Ze kent haar kwaliteiten. En ik ben er klaar mee. Niet klaar met haar. Integendeel. Wel klaar met: mooier, beter, sterker, succesvoller. Ik heb haar teruggemaild: “je bent mooi, precies zoals je bent.”

En dat principe, dat je goed bent zoals je bent. Is zo belangrijk voor ons allemaal. Voor deze maatschappij. Voor wie we ten diepste zijn.

Het wordt tijd dat we de focus van eigenwaarde naar zelfcompassie verschuiven. Naar dat je goed bent, zoals je bent. Met al je imperfecties. Tekortkomingen. Met alles. Eigenlijk was dat ook de kern van de mindfulness week. Het verschil tussen eigenwaarde en compassie:

Wat is eigenwaarde? Eigenwaarde is wanneer je ok bent omdat je ok bent.
Wat is zelfcompassie? Dat je ok bent wanneer je niet ok bent.

Ik pleit voor meer zelfcompassie. Minder zelfverbeteringstrajecten die een appel doen op het diep menselijke gevoel niet goed genoeg te zijn. Meer waarheid. Meer eerlijkheid. Meer moed.

Ik heb deze en volgende week wat coachings sessies verzet, omdat ik even wat meer tijd voor mezelf nodig heb. Ik merkte zelfs even dat ik daar schaamte en schuld bij ervoer. En dat is nergens voor nodig. Ook coaches moeten goed voor zichzelf zorgen.

We zijn tenslotte allemaal mens.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.