Afgestemd leiderschap, is als je het mij vraagt, de nieuwe manier van natuurlijk leiderschap in deze tijd. 

Als je afstemt, zorg je er als het ware voor dat alles goed bij elkaar past (het team, de taak, de opdracht). Maar als je afgestemd bent op jezelf en op je natuurlijk leiderschap, zul je zien dat het nog veel meer is dan dat. 

Alsof de uitkomst groter is dan de som der delen. 

Ik zal je even meenemen. 

Het was vanochtend mistig buiten. En niet alleen buiten. In mijn hoofd waaiden flarden mist, wegens een aantal nachten slaapgebrek. Iets met een dochter van 8 maanden en tandjes die doorkomen. 

Waar ik normaliter geneigd ben dan even door te bijten en een tandje bij te zetten (om maar even in het tanden thema te blijven), maakte ik vanochtend bewust een 180 graden andere keuze. En die beviel me reuze.

Schoenen aan, naar buiten. Even niets. 
Nederland bereidt zich voor op stemmen. En ik besloot af te stemmen: op mijn behoeftes. 

Waarom? Omdat mijn lijf aangaf dat het dat nodig had. Luisteren naar je lichaam, is tevens onderdeel van het nieuwe leiderschap van deze tijd. Met een agenda die veel vraagt, zowel werk als privé, is afstemmen op je behoeftes een enorme pré. 

30 minuten wandelen door het bos, gaf me een helder inzicht in wat wel te doen en wat vandaag te laten. Het leverde me een hoop inzichten op om deze ochtend te starten met een half uurtje bewust vertragen. Om daarna afgestemd op mezelf, de agenda en de dag: het verschil te kunnen maken.